Kapely, bubenická show, tanec, ale i divadlo nebo cimbálová muzika. To vše bude součástí multižánrového festivalu Zuškování?!, který se uskuteční v sobotu května od 10 do 19 hodin před zámkem Zlín. Akce je součástí celonárodního happeningu ZUŠ Open a pořádají ji veřejné základní umělecké školy ZUŠ Zlín, ZUŠ Zlín – Jižní Svahy a ZUŠ Zlín – Malenovice.

V sobotu se před zámkem představí žáci i učitelé ze tří veřejných zlínských základních uměleckých škol. Skvělou ukázkou této spolupráce je například unikátní bubenická show, na níž se podíleli hudebníci ze všech tří škol,” popsala ředitelka ZUŠ Zlín, Martina Hniličková.

Celkem se na jednodenním festivalu vystřídají žáci všech uměleckých oborů – hudebního, výtvarného, tanečního i literárně-dramatického. Během dne se okolo zámku vydá slavnostní průvod a vystoupí třeba také Cimbálová muzika Strunka, která se v loňském roce zúčastnila celostátního kola soutěže, kde získala 2. místo. Nebudou chybět ani pohádkové divadelní vstupy i koncerty kapel a orchestrů nejrůznějších žánrů – od muzikálu přes jazz až po rock nebo pop. A dojde i na taneční představení s tematikou Ledového království.

Sobotní festival Zuškování?! je součástí celonárodního happeningu ZUŠ Open, do kterého se letos v květnu zapojilo více než 400 škol. První ročník se po celé republice uskutečnil v roce 2017 a právě do Zlína tehdy zavítala patronka festivalu Magdalena Kožená. „Základní umělecké školy tvoří kořeny naší kulturnosti, naší lásky k umění. Ve světovém měřítku jsou zcela unikátním vzdělávacím systémem, který je třeba hýčkat, rozvíjet a podporovat,” uvedla Magdalena Kožená.

Vstup na akci je zdarma. Více informací o programu najdete na www.kulturazlin.cz