Tři dny, čtyři zóny a stovky hudebníků, pouličních umělců, tanečníků a komunit, které mají co nabídnout. To vše přinese multižánrový rodinný festival Zlín žije, který opanuje zlínský veřejný prostor o víkendu 23. – 25. června. Vstup na celý program je volný.

Zámek Zlín

Hlavní stage u zlínského zámku bude patřit velkým koncertním zážitkům v podání hudebních legend – přijedou například kapely Buty, AG Flek, Mňága a Žďorp nebo Hrubá hudba. Pozvání přijal také raper Majk Spirit, devítinásobná držitelka hudebního Anděla Lenka Dusilová s kapelou nebo elektronický mág DJ Ventolin. Svůj hudební cirkus s prvky balkánské dechovky ve Zlíně rozbalí parta punkových klaunů Circus Problem. Na návrat do rodného města se těší i charismatická zpěvačka Dasha, která vystoupí s kapelou F-dur Jazzband.  Výjimečnou atmosféru zahajovacího festivalového večera v pátek 23. 6. umocní Cirkus trochu jinak se svým magickými pouličními novocirkusovými prvky.

Festivalový kabátek na víkend oblékne i samotná historická budova s číslem popisným 1. „Ve spolupráci se zlínským fotografem a výtvarníkem Josefem Řezníčkem, vystupujícím pod pseudonymem Jsf Abb, chystáme pro návštěvníky na průčelí zámku malé vizuální překvapení,“ prozradila ředitelka pořádající městské příspěvkové organizace Živý Zlín, Jana Kubáčová.

Park Komenského

Místem setkávání, poznávání, tvoření, pouličního umění, her a relaxace bude Park Komenského. „Celý Zlín se v parku zhmotní na jednom místě, obzvlášť v sobotu 24. 6. Poznáte místní umělce i komunity, ochutnáte lokální dobroty a chybět nebude ani pestrý program na pódiu, které bude většinu času patřit mladým talentům ze zlínských ZUŠek, pouličním muzikantům a tanečním souborům,“ upřesnila Jana Kubáčová. 

O velké večerní koncerty však nepřijde ani tato rodinná zóna. Vystoupí například rock-crossover Hluchý Dovrat, legendární zlínská kapela Tokyo, pop-rockoví Joe Cocker Forever nebo česko–bosenská kapela No Barriers, v jejímž repertoáru má své místo jak vlastní tvorba, tak cover verze světových hitů. 

Ve spolupráci s brněnským studiem multimediálních architektů Visuálové v parku vyroste také nepřehlédnutelná čtrnáct metrů široká chill out zóna s lehátky. Její atraktivitu umocní večerní nasvícení a podkresová hudba.

Pod Lípou

Zlínský Woodstock. I tak by se dala popsat beatová scéna v parčíku vedle Hospůdky Pod Lípou, která připomene kultovní zlínské kapely, geniální hudebníky, nesmrtelné songy a mimořádnou zlínskou rockovou tradici. Návštěvníci se mohou těšit na Blues Station, Kačes & Kochta Country expres, Creedence Clearwater Revival (revival Zlín), kapelu Tendence, Los Perdidos, Black Heaven, O 18 měsíců později, Včelařovo jazzové trio, Září, Prales, Street Crew nebo Blue Night. Průvodcem pro tuto scénu nejpovolanějším bude muzikant a kytarista Petr Vítek.

Náměstí Míru

Živo bude i na náměstí Míru. V sobotu 24. 6. bude celé patřit hercům Městského divadla Zlín, kteří se pro tento večer stanou zpěváky a muzikanty a ještě těsně před koncem své divadelní sezóny roztančí a rozezpívají Zlín. Nedělní program 25. 6. se odehraje pod taktovkou zlínského nadačního fondu Credo, který od 15.00 zve na další ročník akce s názvem Milované město Zlín. Kromě prezentace zlínských neziskových organizací a církví bude připraven i zábavný program. Vystoupí například historická skupina Calata, Michal z kouzelné školky nebo písničkář Pavel Helan. Poslední den festivalu uzavře program na náměstí požehnání městu.

Pro statutární město Zlín pořádá Živý Zlín.