Baronovým sálem na zlínském zámku zazní v úterý 16. května od 19 hodin barokní hudba. Posluchači si tak budou moci výjimečně užít v komorní atmosféře zvuk cembala či dobových fléten. Ansámbl Tibiae et convivae se specializuje na interpretaci barokní hudby a jeho členové koncertují v České republice i zahraničí.
Cyklus Neznámí virtuosové, který pořádá zlínské kulturní a kreativní centrum Živý Zlín, si klade za úkol nabídnout zdejšímu publiku výjimečné umělecké výkony interpretů i skladatelů klasické hudby.
Koncert nazvaný Barokní Evropou připravila členka Tibiae et convivae Renata Smetková. Absolventka JAMU a Institutu pro starou hudbu na Anton Bruckner Privatuniversität v rakouském Linci je dnes uznávanou flétnistkou a pedagožkou se zkušenostmi z tuzemských i zahraničních pódií.
Na cembalo jí sekunduje hudebnice a pedagožka Markéta Polednová, která kromě hry na cembalo v Ostravě vystudovala také zpěv a hru na varhany. Soubor funguje od roku 2015 a pravidelně na své koncerty zve významné hosty. Tentokrát dvojici doplní flétnistka a zpěvačka Eva Blažková, která koncertně spolupracuje s předními českými orchestry, komorními uskupeními a také kytaristou Lubomírem Brabcem.
Dalším hostem je houslista Vojtěch Zajíc, člen Janáčkovy filharmonie Ostrava, orchestru Musica Opavia a Janáčkova komorního orchestru. Od roku 2015 se věnuje hře na barokní housle a spolupracuje se soubory jako Collegium 1704, Ensemble Inegal, Czech ensemble baroque, Oh! Orkiestra historyczna, Musica Figuralis nebo Collegium Marianum.
Na barokní violoncello pak zahraje Dalibor Pimek. Vystudoval hru na barokní violoncello v Ostravě a studiu poučené interpretace se věnoval také na Conservatorio di Verona. Spolupracuje s ansámbly zaměřenými na autentickou interpretaci hudby baroka a klasicismu, jakými jsou Czech Ensemble Baroque, Hof-musici, Musica Florea, Musica Figuralis či italský Ensemble Cordia.
V rámci večera se můžete těšit i na mimořádně talentované mladé hudebníky, trio Los Amigos ze ZUŠ Zlín – Jižní Svahy. Hrají v obsazení Vojtěch Pálka – zobcová flétna, Eliška Vršková – housle, Tomáš Piluša – klavír/cembalo. Každý z členů vystupuje také na sólových koncertech, celostátních soutěžích, s cimbálovou muzikou, školním orchestrem i jako sólisté s filharmoniemi.
Vstupenky budou dostupné na místě za 50 Kč.