Zámecká zlatá třicátá s hudbou i tancem, přednášky o baťovské historii i architektuře, ale také workshop vazby knih či expozice Zlínská zrcadla. To vše přinese festival Dny Baťa, který se uskuteční od 12. do 18. září a je součástí oslav 700 let od první písemné zmínky o městě. Akci pořádá statutární město Zlín skrze svou organizaci Živý Zlín, a to ve spolupráci s dalšími organizacemi, které v daných termínech otevřou své brány široké veřejnosti.

Baťovským odkazem bude město žít celý týden. Pestrý program pro Zlíňany připravila více než desítka organizací, mezi nimi například Památník Tomáše Bati, Nadace Tomáše Bati nebo Muzeum jihovýchodní Moravy. Živý Zlín se pak zapojí sobotní akcí Zlatá třicátá, která přinese dobový tanec a módní přehlídku, ražbu unikátních mincí i koncert kapely F-Dur Jazzband a dalších,“ pozvala na festival ředitelka Živého Zlína, Jana Kubáčová.

Program připomene především dobu největšího rozmachu města. Pohled historika nabídne v rámci úterní besedy O zlínských kinech a filmování za první republiky Zdeněk Pokluda a nejen o baťovské cihle promluví v neděli na Gahurově prospektu akademický architekt Jan Čančík.

Místní architekturu návštěvníci poznají také v Infopointu baťovského bydlení a během procházek s projektem Zóna Zlín, které pořádá statutární město Zlín ve spolupráci se Zlínským architektonickým manuálem. Dětské publikum pak zaujme prohlídka Památníku Tomáše Bati se speciálním komiksem. V „Zářícím krystalu” je otevřena také výstava Padl náš první spolupracovník a výtvarnou složku festivalu doplní sobotní Gallery Tour. Krajská knihovna Františka Bartoše se zapojí knižní výstavkou s baťovskou tématikou.

Součástí festivalu je i čtvrteční vernisáž unikátní exteriérové multimediální expozice Zlínská zrcadla v sadu Svobody, která mapuje všech sedm staletí města. Celý program naleznete na výročním webu www.zlin700.eu. Vstup na část festivalu je zdarma. Pro konkrétní vstupné sledujte jednotlivé instituce.

Festival pořádá statutární město Zlín skrze svou příspěvkovou organizaci Živý Zlín – kulturní a kreativní centrum. Za spolupráci děkujeme Nadaci Tomáše Bati, která se zapojí svým každoročním festivalem Týden Baťa. Náš dík patří také Památníku Tomáše Bati, Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně, Základní umělecké škole Zlín, Knihovně Františka Bartoše ve Zlíně, spolku aArchitektura, Zlínskému architektonickému manuálu, Nové Akropolis, tvůrcům expozice Zlínská zrcadla, pořadatelům Gallery Tour, Zóny Zlín a všem dalším spolupracujícím institucím, organizacím i jednotlivcům.

CELÝ PROGRAM FESTIVALU NAJDETE ZDE