Zlínský zámek opanuje interaktivní výstava SOPKA LES PRALES celosvětově uznávané české animátorky, ilustrátorky a fotografky Elišky Podzimkové. Výstava nabídne průřez její bohatou tvorbou a v rukou návštěvníků exponáty ožijí díky aplikaci. Na zámku bude k vidění od 18. ledna do 17. března. Výstavu pořádá kulturní a kreativní centrum Živý Zlín. 

Eliška Podzimková už nespočetněkrát vystavovala nejen v Čechách, ale také v New Yorku nebo Madridu. Proto jsme moc rádi, že můžeme tvorbu této světově uznávané umělkyně představit také zlínskému publiku. Výstava SOPKA LES PRALES ve Zlíně zakončí svou pouť, půjde o její derniéru,” popsala ředitelka Živého Zlína Jana Kubáčová.  

Interaktivní výstava SOPKA LES PRALES české animátorky, ilustrátorky a fotografky Elišky Podzimkové představí návštěvníkům průřez její bohatou tvorbou. V sálech zlínského zámku ožije tajuplná filipínská džungle a děti i dospělí se mohou těšit na obrázky z nového vydání Malého Prince autora Antoina de  Saint-Exupéryho, kterého Eliška Podzimková připravovala na Islandu. Tento klasický titul obohatila kombinací fotografií a ilustrací. Pomocí mobilního telefonu nebo tabletu se také jednoduše dají rozpohybovat její grafiky inspirované filipínskými rostlinami a živočichy z ostrova Negros.

Na cestách ráda fotím a následně dotvářím fotku trochou fantazie. Filipíny a Island jsou krásné krajiny, které se pokusím aspoň v malé míře přenést na zlínský zámek,” popsala Eliška Podzimková. 

Tato umělkyně spolupracovala například s Jamiem Oliverem, americkým Vogue, nebo společností Hyundai. V tuzemsku se pak spojila s Tomášem Klusem, ilustrovala knížku Marie Doležalové a podílela se na vytvoření knižního vydání průvodce Honest Guide s Jankem Rubešem. Nově pracuje na projektu Tanzánie, který by měl spatřit světlo světa již na podzim tohoto roku.

Součástí výstavy bude i bohatý doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit například na cestovatelskou besedu o Filipínách, relaxační večer za zvuků etno nástrojů, stínohru Sávitrí či promítání filmu Modrý tygr.

Výstavu pořádá kulturní a kreativní centrum Živý Zlín a veškeré informace naleznete na www.kulturazlin.cz. Doporučujeme návštěvníkům, aby si aplikaci pro rozhýbání obrázků Artivive stáhli s předstihem. Internet bude k dispozici ovšem také na místě. 

Otevírací doba výstavy je od středy do neděle vždy od 14 do 18 hodin, pro školy dle domluvy. Poslední vstup je v 17.30 hodin. Vstupné na výstavu je pro děti do 14 let a seniory za 100 Kč, dospělí zaplatí 160 Kč a školní skupina 50 Kč za jedno dítě. Vstupenky zakoupíte online na www.kulturazlin.cz a také osobně na zámku během otevírací doby výstavy. 

Doprovodný program k výstavě

1. od 17 hodin
Zahájení výstavy SOPKA LES PRALES za účasti autorky
Vstup: 160/100 Kč (součástí ceny je vstup na výstavu)

26. 1. od 16.30 hodin
Promítání filmu Modrý tygr
Vstup: 160 Kč/100 Kč (součástí ceny je vstup na výstavu)

28. 1. od 15.30 hodin
Povídání o vesmíru s Ivanem Havlíčkem z Hvězdárny Zlín
Vstup: 100 Kč (součástí ceny není vstup na výstavu)

2. 2. od 18 hodin
Relaxační večer při zvucích a vibracích etno nástrojů s Radkem Bednaříkem
Vstup: 120 Kč (součástí ceny není vstup na výstavu)

18. 2. od 15.30 hodin
Stínohra Sávitrí a workshop stínohraní (Divadlo Líšeň)
Vstup: 120 Kč (součástí ceny není vstup na výstavu)

10. 3. od 15.30 hodin
Čtení Malého prince s Živým Zlínem
Vstup: 160/100 Kč (součástí ceny je vstup na výstavu)

15. 3. od 18 hodin
Cestovatelská beseda o Filipínách se Záchranářem na cestách
Vstup: 100 Kč (součástí ceny není vstup na výstavu)