Výstava Inspirace: Le Corbusier se koná na zlínském zámku od 3. 5. do 28. 5. Autorkami jsou Adéla Bačová a Lenka Sršňová, organizují ji pod záštitou Živého Zlína a s podporou Nadace Tomáše Bati. Vernisáž proběhne v rámci programu Zlin Design Weeku. Výstava odkrývá myšlenky velikána architektury 20. století, Le Corbusiera, nerealizované projekty, které navrhl pro Zlín. Déle také představí práci českých i zahraničních designérů, kteří se inspirují právě v modernismu a brutalismu minulého století.

„Před nedávnem jsme navštívily první kolektivní dům Unité d’Habitation v Marseille. Bylo to při příležitosti Adéliny výstavy, která v tamější Galerii 318 prezentovala svou kolekci keramických produktů Blocks. Zážitek z celé budovy, její atmosféra ale i vibrace samotného města v nás zanechala touhu představit myšlenky i působení Le Corbusiera i ve Zlíně“, uvádí Lenka Sršňová, jedna z autorek výstavy.

„Koncepty a principy jeho práce rezonují ve společnosti dodnes. Vytvořil 5 základních bodů moderní architektury a jeho práce je často inspirací dnešních tvůrců. Nechtěli jsme výstavu koncipovat jen do minulosti, proto jsme se rozhodly oslovit firmy a designéry, jejichž tvorba odkazuje na architekturu 20. století,“ dodává designérka a druhá tvůrkyně výstavy Adéla Bačová.

Na výstavě se představí japonská značka Tajimi Custom Tiles, český výrobce ohýbaného nábytku TON, dánská společnost Tekla, francouzští designéři Aurélie Benoit, Marie Bonnot, Frédérick Gautier, francouzsko-anglická designérka Pauline Hagan, slovenská designérka Adriana Šatková, české studio Palma de Alma a designérka Adéla Bačová.

Kromě vernisáže, která se koná 4. 5. od 19:00 na zlínském zámku, proběhne 5. 5. přednáška Maxima Foresta, francouzského specialisty na architekturu Le Corbusiera, majitele Galerie 318 a zároveň obyvatele kolektivního domu Unité d’Habitation. Laura Serra a Maxime Forest jsou také spolu kurátoři výstavy. Více informací bude postupně zveřejňováno na webu Živého Zlína, Zlin Design Weeku i na sociálních sítích.

„Jsme rádi, že můžeme na zámek přinést kromě koncertů, filmového promítání a dalších akcí také téma design. Koncept této výstavy je zajímavý a přístup autorské dvojice je promyšlený do detailů. Těší mě, že můžeme spolupracovat s mladými tvůrci a podporovat jejich práci, zvláště pak, když si pro svůj talent zaslouží pozornost veřejnosti. A to je rozhodně případ těchto autorek,” uzavírá Jana Kubáčová, ředitelka kulturního a kreativního centra Živého Zlína.

Informace o výstavě:

Kultura Zlín / Živý Zlín

Zlin Design Week

Facebook

  • Kde: Zlínský zámek, Soudní 1, Zlín
  • Termín: 3. 5. – 28. 5.
  • Otevírací doba: během ZDW každý den 10:00 – 18:00; po ZDW: středa-pátek 14:00 – 18:00, sobota 14:00 – 17:00
  • Vernisáž: čtvrtek 4. 5. v 19:00
  • Přednáška Maxima Foresta: pátek 5. 5. v 15:30
  • Vstup: 49 Kč (online a na místě v hotovosti)
  • Přístupnost: anglická mutace

Foto: Adéla Bačová & Kolektiv Cité Radieuse, Fondation Le Corbusier © FLC / ADAGP, Paris, 2023