Oblíbené

Potkej Zlín_experiment Drofa (komentovaná prohlídka)

Architektura

Potkej Zlín_experiment Drofa (komentovaná prohlídka)

by Živý Zlín

7. Května
14:00
Dům Drofa
Vstupné
Zdarma

Potkej Zlín_experiment Drofa (komentovaná prohlídka)

Komentovaná prohlídka s historičkou architektury Klárou Eliášovou přiblíží okolnosti vzniku, konstrukci i architektonickou podobu experimentálního domu chodbového typu i přilehlého obchodního a společenského střediska Januštice. Zavede návštěvníky i do interiéru jednoho z bytů či na střešní terasu s působivým výhledem na východní část města. Prohlídka je doprovodným programem k výstavě Inspirace: Le Corbusier, která probíhá v termínu od 3. do 28. 5. na zámku Zlín a vzniká ve spolupráci se Zlínským architektonickým manuálem.

Na okraji obytné čtvrti Zálešná vyrostl v první polovině 60. let unikátní výškový dům. Svou architektonickou formou zřetelně odkazuje k lokální stavební tradici a baťovské minulosti města, vzniká však již ve zcela jiných politických souvislostech jako součást celostátní experimentální výstavby. Na návrhu desetipodlažního deskového domu, označovaného již v plánové dokumentaci podle svého autora jako typ „Drofa“, pracoval od roku 1959 architekt Miroslav Drofa, autor věžových domů či apartementových Morýsových domů (1947–1950), které v poválečném období přinesly do Zlína prvky kolektivního bydlení i vlivy skandinávské architektury. Domy hotelového typu se měly zaměřit na dočasné bydlení jednočlenných a dvoučlenných domácností, pro které nebylo nutné zřizovat rozsáhlé a nákladné zázemí rodinného života.

Komentovaná prohlídka s historičkou architektury Klárou Eliášovou přiblíží okolnosti vzniku, konstrukci i architektonickou podobu experimentálního domu chodbového typu i přilehlého obchodního a společenského střediska Januštice. Zavede návštěvníky i do interiéru jednoho z bytů či na střešní terasu s působivým výhledem na východní část města.

Sraz: před Experimentálním domem ze strany od řeky Januštice

Hlavní pořadatel: spolek Aarchitektura, Zlínský architektonický manuál

Spolupořadatelé: Adéla Bačová, Lenka Sršňová, Živý Zlín

Foto: Petr Willert (onomonophotography)

Mohlo by Vás zajímat

Komentované prohlídky Památníku T. Bati v hlavní sezóně 29. 9. Památník Tomáše Bati (nám. T. G. Masaryka 2570, Zlín) Zobrazit
Top